Acht Stukken Brokaat

Ba Duan Jin wordt in de regel vertaald als Acht Stukken Brokaat. Een brokaat is een kostbaar gewaad van satijn waarin goud of zilverdraad is geweven. De symboliek verwijst naar het aantrekken van kostbare en beschermende gewaden. Wanneer men de acht oefeningen regelmatig beoefend beschermt men zichzelf tegen schadelijke invloeden die van buitenaf het lichaam willen binnendringen.

De term Ba Duan Jin verschijnt voor het eerst in het boek Verslag van een Luisteraar, een Verzameling Chinese Verhalen, van Hong Mai, 12e eeuw AD. Volgens Yang Jwing-Ming heeft Maarschalk Yue Fei, tijdens de Zuidelijke Song Dynastie, 1127 – 1280 AD, voor het eerst de Acht Stukken Brokaat als een compleet Qi Gong systeem ontwikkeld en toegepast. Zowel de zittende variant als de staande variant werden door zijn soldaten gebruikt om sneller te herstellen van verwondingen en ziektes. De oefeningen van de Ba Duan Jin zijn waarschijnlijk al veel ouder. Op een in 1970 opgegraven afbeelding, Illustratie van Qi Geleiding, uit de Han Dynastie, 206 BC – 220 AD, staan vier afgebeelde oefeningen die veel overeenkomsten vertonen met de oefeningen uit de huidige Ba Duan Jin. Vergelijkbare illustraties vind men ook in het boek, Verzorging van de Geestelijke Gezondheid en Verlenging van het Leven, van Tao Hongjing, 420 – 589 AD.

De regelmatige beoefening van de Ba Duan Jin verbetert de ademhaling, vergroot de flexibiliteit van de gewrichten en de de kracht van de ledematen, versterkt het evenwichtsgevoel, het zenuwstelsel en het voelen, de wijze van communiceren tussen bewustzijn en lichaam. In algemene samenvattende bewoordingen kan men zeggen dat de regelmatige beoefening het afweersysteem versterkt, de geestelijke gezondheid bevordert en het verouderingsproces vertraagt. 

Algemene richtlijnen voor de beoefening. De bewegingen moeten ontspannen, zonder kracht, met sierlijke extensie, vanuit een evenwichtige structuur worden uitgevoerd. Een correcte structuur en houding zijn noodzakelijk om te kunnen ontspannen, waarbij de ontspanning zich van buiten naar binnen verdiept. Alle armbewegingen komen vanuit de rug, het vleugelpunt, en worden gestuurd vanuit de kua, de heupgewrichten, en het centrum, het iliopsoas complex. De bewegingen zijn rond en vloeiend, als stromend water of voorbij trekkende wolken, waardoor het lichaam innerlijk, fysiek en geestelijk, tot rust kan komen en stil wordt, het  realiseren van stilte in beweging. De ademhaling, die wordt gestuurd door het bewustzijn, is zacht en in overeenstemming met de bewegingen van de oefeningen. De intentie moet tijdens de oefeningen gericht zijn op het openen van het lichaam zodat de door het bewustzijn gestuurde interne energie ongehinderd en maximaal door het lichaam kan stromen, het realiseren van het dao yin principe.

Wees zo natuurlijk mogelijk, dat wil zeggen, laat het lichaam, het bewustzijn en de ademhaling, zo ontspannen mogelijk, zonder enige dwang, samen werken.

Ba Duan Jin, De Zittende Variant :

Aanvang. Zit in een comfortabele meditatiehouding, halve of hele lotus, of zazen zit. Bij voorkeur op een meditatiekussen. Breng het lichaam en de geest tot rust en reguleer de ademhaling in de onderste dantian. 

1 ) Sluit de ogen en zit in stilte. Het bewustzijn is op de geest, shen, gericht. Gebruik het bewust in de onderste dantian ademen om de geest in de onderste dantian te wortelen. Brengt de geest tot rust en traint het concentratievermogen. Mediteer 3 tot 5 minuten. Sluit de ogen en zit in meditatie, handen controleren het bewustzijn, het bewustzijn is kalm en geconcentreerd, aandacht is op de geest.

2 ) Handen omvatten Kun Lun. Vouw de handen ineen, omvat het jaden kussen, de derde poort, yuzhen in qi gong, of fengfu in accupunctuur, de bovenste nekwervel. Open en sluit beurtelings de borst en de ellebogen. Opent de meridianen in de nek en de rug, versterkt de ruggengraat. Herhaal 9 maal. Kauw met het gebit 36 maal, twee handen omvatten het hoofd

3 ) Klop op het Jaden Kussen of sla op de Hemelse Trommel. Klop vanuit de ineen gevouwen handen met de wijsvinger op de derde poort. Concentratie is op de vibraties in de schedel. Activeert de derde poort, het jaden kussen, yuzhen in qi gong, of fengfu in accupunctuur, de bovenste nekwervel, en de hersenen Links en rechts, sla 24 maal op de hemelse trommel.

4 ) Draai herhaaldelijk het hoofd of zwaai lichtjes de Hemelse Pilaar. Kijk beurtelings eerst omhoog en daarna links en rechts over de schouder naar de aarde. Maakt de nek los en opent de meridianen in de nek en de rug. Herhaal 24 maal. Draai lichtjes het hoofd om de Hemelse Pilaar, de nek, te openen. De rode draak, de tong, roert het speeksel 36 maal, het speeksel vult de hele mond, slik in drie teugen het speeksel door, gebruik yi, hoofd hart bewustzijn, om het speeksel naar de onderste dantian te sturen.

5 ) Masseer Shen Yu of, de handen masseren de essentie deur, het Mingmen. Wrijf de handen warm en leg ze vervolgens op de nieren. Verwarm de essentie, jing, de pre-natale energie, in de nieren en stuur de warme energie, qi, naar de onderste dantian. Herhaal tot maximaal 24 maal. Verzegel de ademhaling en wrijf de handen warm, masseer de essentie deur op de rug gedurende één inademing, visualiseer dat het vuur van de handen de onderste dantian verwarmt. 

6 ) Handen draaien het dubbele wiel. Links en rechts, katrol. Strek de benen, draai vanuit een golvende torso met 2 cirkelende armen en handen een denkbeeldig wiel, in de richting van  de voeten. Opent de meridianen in de handen en de voeten, vergroot de energie circulatie in de longen. Herhaal 9 maal links en rechts. Links en rechts, katrollen draaien, twee voeten liggen ontspannen uitgestrekt.

7 ) Til, duw, en omvat de voeten. Vouw de handen ineen, til de hemel, verleng de ruggengraat, duw vervolgens op het hoofd naar beneden, comprimeer de ruggengraat, en reik als laatste naar de voeten, open de ruggengraat. Reguleert de organen, de drievoudige verwarmer, versterkt de ruggengraat en masseert de nieren. Herhaal 9 maal. Verstrengel de vingers van beide handen, til met de handen, duw op het hoofd en omvat de voeten.

8 ) Gehele hemel, langzame verplaatsing. Vanuit meditatiezit, adem bewust in de onderste dantian, volledige buikademhaling. Adem uit door de 5 poorten, vul vanuit de onderste dantian, de aura met verwarmende en beschermende energie, qi. Kalmeert de geest, stimuleert de energie circulatie door het gehele lichaam, versterkt de beschermende energie in het gordel vat, dai mai. Mediteer 3 tot 5 minuten. Wacht tot het mondwater komt, spoel opnieuw, slik het speeksel opnieuw gedurende 3 teugen door, slik het mondwater 9 maal door, slik met intentie, luidruchtig. In honderden vaten wordt de qi gereguleerd, door het gehele hemelse lichaam langzame verplaatsing van chi, visualiseer dat een helend vuur het gehele lichaam verwarmt.

Afsluiting. Zit in een comfortabele meditatiehouding, halve of hele lotus, of zazen zit. Breng het lichaam, de geest en de ademhaling tot rust. 

Historische naam, Acht Stuken Brokaat, oefen na middernacht en voor de middag, oefen ijverig zonder te verzaken, duizenden ziektes verdwijnen in het niets.

Alle cursieve teksten zijn overgenomen van de dvd, Eight Simple Qigong Exercises for Health, the Eight Pieces of Brocade, van Yang Jwing-Ming.

Ba Duan Jin, De Staande Variant :

Aanvang. Sta in Wuji. Breng het lichaam en de geest tot rust en reguleer de ademhaling.

1 ) Houd de handen hoog, met de palmen naar boven, om de interne organen te reguleren. Vouw de handen ineen, adem in en cirkel de armen omhoog, adem uit en cirkel de armen zijwaarts. Reguleert de drievoudige verwarmer, san jiao, de torso met alle daarin gelegen organen. Herhaal 9 maal. Twee handen dragen de hemel, reguleer de san jiao, de qi stroomt ongehinderd en vloeiend door de san jiao, ziektes zullen verdwijnen.

2 ) Sta als een boogschutter, zowel links als rechts schietend. De armen pakken en spannen een boog, links en rechts, in ma bu, de zogenaamde paard-rij-stand. De ogen, met intense blik, sturen de pijl. Stimuleert het heersende vat, du mai, reguleert de longen en de nieren, harmoniseert het hart en versterkt de kracht in het centrum en de benen. Herhaal links en rechts 4 maal. Links en rechts, span de boog en schiet de havik. Twee armen stevig en krachtig versterken de nieren en het centrum. Visualiseer het spannen van een grote en krachtige boog, span de boog met de geest. Schiet de pijl met intense blik naar het doel. Berijd het paard om de effectiviteit te vergroten

3 ) Hef één arm, om de functies van de milt en de lever te reguleren. Vanuit de omvat de bal positie, open het yin yang symbool naar hemel en aarde. Open handpalmen duwen hemel en aarde. Reguleert de milt en de lever, harmoniseert de maag. Herhaal links en rechts 4 maal. Om de functies van de lever en de milt te herstellen en te reguleren, hef de linkerhand en duw met de rechterhand naar beneden, lever en milt harmoniseren, ziektes zullen verdwijnen. Hef een arm en span de hand, open en verleng de spieren en de pezen, lever en milt zijn comfortabel, beweeg met intentie en de meridianen komen tot leven.

4 ) Kijk naar achteren, om ziekte en stress te voorkomen. Kijk achtereenvolgens omhoog en over de schouders naar de aarde. Verlicht stress in de schouders en de nek, reguleert het hart, de longen, de lever, de milt en de nieren, en versterkt de spieren in de schouders, de hals, de nek en rond de ogen. Herhaal links en rechts 4 maal. Vijf zwakheden en zeven blessures, train vaak, wacht en ze verdwijnen, pezen en botten worden sterk. Zwakheden en blessures ontstaan door zwakke organen. Open de borst, draai de nek, kijk naar achteren, handen op de heupen, verleng de borst, het lichaam is open en lang. Zeer effectief om interne blessures te genezen.

5 ) Zwaai het hoofd en zink het lichaam, om stress te verlichten. Sta in ma bu, paard-rij-stand, leg de handen op de knieën, kijk beurtelings links en rechts over de schouders naar de maan. Verlicht hartvuur, stress, stimuleert het heersende vat, du mai, en de ruggengraat, en versterkt de kracht in de benen. Herhaal links en rechts 4 maal. Draai het hoofd en zwaai met de staart om het hartvuur te temperen, als het hartvuur te sterk is gebruik het metaal van de longen om het te temperen. Handen duwen op de knieën, draai en zwaai. Het bloed stroomt vloeiend, veel goede gevolgen. Wanneer de spieren en pezen verkrampt zijn, de benen zuur, en het lichaam verdoofd aanvoelt, druk krachtig en verleng herhaaldelijk, aarzel niet

6 ) Raak de voeten aan, om de nieren te versterken. Strijk met open handen vanaf de nieren, langs de achterkant van de benen naar de hakken, omcirkel de voeten, en keer langs de binnenkant van de benen terug naar de onderste dantian. Stimuleert het heersende vat, du mai, en versterkt de ruggengraat, de nieren, de blaas en het centrum. Herhaal 9 maal. Twee handen omvatten de voeten om het centrum en de nieren te versterken. Als de nieren en het centrum sterk zijn, is het hele lichaam sterk. Het is de meest effectieve manier om de spieren, pezen en botten te versterken. Eén laag, één hoog, de levenskracht wordt vergroot. De beste manier om verkoudheden te voorkomen.

7 ) Stoot de vuisten, en laat de ogen intens staren, om de kracht te vergroten. Vanuit ma bu, de paard-rij-stand, stoot met roterende vuisten naar voren. Met intense en vurige blik, als een tijger die naar haar prooi kijkt, en met volledig aangespannen lichaam, als een tijger die haar prooi bespringt. Versterkt de ogen, pezen en zenuwen, stimuleert het heersende vat, du mai, en de ruggengraat, versterkt de kracht in het gehele lichaam. Herhaal links en rechts 4 maal. Schroef de vuisten met vurige ogen om de jin, interne energie, te vergroten, lichaam en geest gezond, het bewustzijn levendig en vitaal. Berijd het paard en zink, verleng de borst. Stoot met de vuist of de open palm, gebruik meer kracht, twee handen grijpen. Grijp, houd vast, vurige ogen, gebruik li, spierkracht, en qi, lichaamsenergie.

8 ) Hef en zink de hielen, om ziekten te genezen. Til met de handpalmen vanuit rollende voeten, en stamp de hakken vanuit rollende voeten op de aarde. Stimuleert de organen, via de acupunctuurpunten in de voeten, versterkt de pezen en spieren in de voeten en benen waardoor de balans versterkt wordt. Herhaal 9 maal. Zeven verstoringen en honderden ziektes verdwijnen en worden achter gelaten, honderden ziektes worden veroorzaakt door een verzwakt lichaam. De voeten op de tenen, voordelen zijn te groot om op te schrijven. Het hoofd omhoog, duw naar beneden, naar het einde van de tenen. Handen op de heupen, handen omvatten de borst, op en neer gaande bewegingen. Effectief in het verwijderen van ziektes.

Afsluiting. Sta in Wuji. Breng het lichaam en de geest tot rust en reguleer de ademhaling.

Historische naam, Acht Stuken Brokaat, oefen na middernacht en voor de middag, oefen ijverig zonder te verzaken, duizenden ziektes verdwijnen in het niets.

Alle cursieve teksten zijn overgenomen van de dvd, Eight Simple Qigong Exercises for Health, the Eight Pieces of Brocade, van Yang Jwing-Ming.