Taiji Quan

Na een aantal jaren van dagelijks mediteren, chi kung en nei kung trainen en het lopen van de 108 vorm ben ik tot de conclusie gekomen dat Tai Chi Chuan een onmisbaar deel van mijn leven geworden is. Het is mijn eilandje waar ik dagelijks terugkeer voor geestelijke en emotionele rust, lichamelijke fitheid en een flinke dosis energie, waar ik de rest van de dag van profiteer. Hoe vaker je naar dat eilandje terugkeert, hoe meer je in het dagelijkse leven van de resultaten van Tai Chi Chuan profiteert. Toenemende geestelijke en emotionele stabiliteit; toenemende lichamelijke fitheid, kracht en lenigheid; en een toenemend gevoel van (zelf)vertrouwen en levensvreugde. Tai Chi Chuan beoefening resulteert niet alleen in zogenaamde gezondheids kung fu en zelfverdedigings kung fu, doch ook in heel veel existentiële kung fu. Kung fu verwijst naar een verkregen vaardigheid, opgebouwd middels trainings-energie ( kung ) gedurende een langere tijd ( fu ). Voor mensen die nog nooit met Tai Chi Chuan hebben kennis gemaakt wacht een wonderschone reis vol waardevolle ontdekkingen, die het dagelijkse leven absoluut zullen verrijken.
Mensen die al eerder Tai Chi Chuan beoefent hebben zullen dit zeker herkennen en beamen. Doch ook voor hen is de Traditionele 108 vorm een verrijking. In vergelijking met de moderne vormen biedt de Traditionele 108 vorm een verdieping van alle facetten van Tai Chi Chuan. De lengte van de vorm, gemiddeld 20 minuten, stelt grotere eisen aan het  meditatief bewustzijn; de meer open, grotere en diepere ( lagere ) bewegingen stellen grotere eisen aan lichamelijke vaardigheden; en de toegenomen moeilijkheidsgraad vraagt een grotere bekwaamheid in de beheersing en toepassing van alle basis vaardigheden en principes van Tai Chi Chuan. Kortom: een vergroting en verdieping van Tai Chi Chuan Kung Fu.

” Maak gebruik van de tijd om de chi ( ademhalingsenergie ) te ontwikkelen en ‘ zoek de bevrijde geest ‘. Als je dat kunt, dan ben je in staat op ieder moment T’ai Chi Ch’uan te oefenen, de hele dag door. Dit is mijn inzicht na twintig jaar oefenen. “ Dertien geheimen van T’ai Chi Ch’uan – Cheng Man Ch’ing ( 1985 ).
” Ik hoop dat leerlingen blijven oefenen, ook nadat zij hun gezondheid hebben herwonnen, want dat is het begin van het pad naar zelfontwikkeling en een lang leven. ” Dertien geheimen van T’ai Chi Ch’uan – Cheng Man Ch’ing ( 1985 ).